Ingredienser
3 limpor
- Dag 1:
- 550 g (7 dl) rågkross
- 250 g (4 dl) solroskärnor
- 200 g (4 dl) krossade linfrön
- 75 g (1 dl) pumpakärnor
- 1 1/2 msk salt
- 1 3/4 dl brödsirap
- 6 dl vatten
- Dag 2:
- 400 g (6 1/2 dl) vetemjöl special
- 400 g (7 1/4 dl) grovt rågmjöl
- 4 dl filmjölk
- saft av 1/2 citron
- 4 dl hett vatten
- 15 g jäst
Dag 1
Blanda alla ingredienser i en bunke. Lägg lock över och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2:
Det behövs en stor köksmaskin till ältningen. Häll blandningen från dag 1 i degbunken. Tillsätt vetemjöl, rågmjöl, filmjölk, citronsaft och vatten. Blanda lätt ihop och smula så ner jästen. Arbeta degen på maskinens lägsta hastighet i 20 minuter.
Smörj tre avlånga 1-litersformar. Fördela degen i formarna. Ställ att jäsa på ett ljummet ställe tills degen kommer upp till formkanten, 2–3 timmar.
Sätt in formarna på nedre falsen i ugnen i 200 grader. Skruva ner termostaten till 160 grader och grädda tills innertemperaturen i bröden är 95 grader, cirka 1 timme. Använd en stektermometer.
Ta ut bröden och stjälp upp att svalna på galler. Slå in i en handduk när de är kalla. De vinner på att mogna tills nästa dag innan de skivas tunt. Limporna kan frysas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar