söndag 22 april 2012

Morotsbröd

Söndag = perfekt bakdag! Detta brödet har jag gjort ett par gånger (med mycket bättre resultat än surdegsbrödet) enkelt & gott!
Ingredienser:
50 g (1 pkt) jäst för matbröd eller söta degar
50 g smör
5 dl vatten
1.5 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
0.5 dl linfrö
4 dl rivna morötter
3 dl grahamsmjöl
8-10 dl vetemjöl special

Gör så här!
Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.

Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl.

Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar.

Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Dessa har jag efter jäsningen penslat med ägg och strött på flingsalt och svarta sesamfrön.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 15-18 minuter i 225 grader.
Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar