torsdag 14 november 2013

Danskt rågbröd

Tycker att det är extremt dåligt utbud av bröd i butikerna just nu!  När vår favorit av Danskt rågbröd försvann från vår närbutik så letade vi upp ett recept på att baka eget och detta brödet har nu blivit en favorit. Det krävs lite förberedelse men annars är det enkelt att baka och bra smakar det också! :)

































Ingredienser
3 limpor
  • Dag 1:
  • 550 g (7 dl) rågkross
  • 250 g (4 dl) solroskärnor
  • 200 g (4 dl) krossade linfrön
  • 75 g (1 dl) pumpakärnor
  • 1 1/2 msk salt
  • 1 3/4 dl brödsirap
  • 6 dl vatten
  • Dag 2:
  • 400 g (6 1/2 dl) vetemjöl special
  • 400 g (7 1/4 dl) grovt rågmjöl
  • 4 dl filmjölk
  • saft av 1/2 citron
  • 4 dl hett vatten
  • 15 g jäst
Gör så här:

Dag 1
Blanda alla ingredienser i en bunke. Lägg lock över och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2:
Det behövs en stor köksmaskin till ältningen. Häll blandningen från dag 1 i degbunken. Tillsätt vetemjöl, rågmjöl, filmjölk, citronsaft och vatten. Blanda lätt ihop och smula så ner jästen. Arbeta degen på maskinens lägsta hastighet i 20 minuter.

Smörj tre avlånga 1-litersformar. Fördela degen i formarna. Ställ att jäsa på ett ljummet ställe tills degen kommer upp till formkanten, 2–3 timmar.

Sätt in formarna på nedre falsen i ugnen i 200 grader. Skruva ner termostaten till 160 grader och grädda tills innertemperaturen i bröden är 95 grader, cirka 1 timme. Använd en stektermometer.
Ta ut bröden och stjälp upp att svalna på galler. Slå in i en handduk när de är kalla. De vinner på att mogna tills nästa dag innan de skivas tunt. Limporna kan frysas.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar