måndag 30 december 2013

Födelsedagsfika

När man som jag fyller år strax efter jul så kommer kalasförberedelserna lite i andra hand och så var det även detta år. Familjen ville dock komma på besök och då får man ju försöka att få till någonting att bjuda på. I år blev det hembakt med löfte om en middag senare i vår.

Det som bjöds på var: Kladdmuffins med lakritskristyr, Kladdmuffins med nougat och nonstop, Kardemummamuffins, Kladdig äppelpaj och Chokladbiskvier.Här ser ni bilder på det hembakta och recept på lakritsglasyr och kardemummamuffins.





























Lakritsglasyr
3st Kick (Lakritsgodis 3x19 g)
2 msk Vispgrädde
50 g mörk choklad
50 g smör

Bryt lakritschokladen i mindre bitar. koka upp grädden i en kastrull. Tillsätt lakrits och smält på svag värme under omrörning. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt choklad och smör. Rör tills allt är smält. Bred glasyren på kakan. Ställ i kylen ca 2 timmar. Strö sedan lite flingsalt på muffinsen.






























 
Havre och kardemummamuffins
2 ägg
2 dl socker
50 g smält smör
3 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/4 dl filmjölk

Fyllning:
1 dl smält smör
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl socker
2 dl havregryn, gärna fiber- havregryn
1 1/2-2 tsk stött kardemumma

Gör så här:
Vispa ägg och socker, rör i övriga ingredienser. Gör sedan fyllningen med smält smör, vaniljsocker, socker, havregryn och stött kardemumma.
Häll först smeten i muffinsformar, klicka sedan i fyllningen. Grädda 8 minuter i 220°C.
Receptet är egentligen för 12 stora muffins men jag ville erbjuda mindre mumsbitar till gästerna så jag använde mig av minimuffinsformar. Vill man göra större muffins så blir tiden i ugnen ca 12-15 minuter.



1 kommentar: